Ajankäytön hallinta

Aikaa ei voi hallita – ajankäyttöä voi hallita. Tässä erinomainen videoa ajankäytön hallinnasta.

Hans-Peter Siefenin huikean yksinkertainen ja ennen kaikkea TOIMIVA ajanhallinnan työkalu! Lue koko hänen kirjoituksensa Nordic Busines Forumin blogista.

Katso video valmennuksesta:

1. Ole kyllin realistinen lyhyen aikavälin tavoitteiden kanssa

Hyvä ajankäytön hallinta alkaa tavoitteiden asettamisella. Älä yliarvioi kykyjäsi suhteessa tavoitteisiin lyhyellä aikavälillä. Mikään ei tee niin pahaa ajanhallinnalle, kuin kyvyttömyys suoriutua suunnitelluista tehtävistä aikataulussa. Älä ymmärrä väärin: voit silti unelmoida rohkeasti ja suuresti pidemmällä aikavälillä. Isot, pitkän aikavälin tavoitteet pitävät vastaanottimesi auki. Osaat tarttua tavoitteidesi mukaisiin mahdollisuuksiin ja opit jatkuvasti alitajuisestikin uutta tavoitteidesi suuntaisesti. Lyhyen aikavälin tavoitteet ovat kuitenkin erilaisia. Niiden pitää olla saavutettavissa ja sinun täytyy osata rakentaa niiden saavuttamiseen polku.

2. Muunna tavoitteet tekemiseen liittyviksi
Pystyäksesi tekemään viikkosuunnitelman, joka on linjassa tavoitteidesi kanssa, sinun täytyy pystyä muuntamaan tavoitteesi käytännön tehtäviksi. Jos työskentelet esimerkiksi myynnin parissa ja tavoitteesi on uusi koti perheellesi, niin rahasumman ja tarvittavan kauppamäärän tiedostaminen ei vielä ole tekemiseen liittyvä tavoite. Saat laskettua tarvittavien myyntikontaktien määrän, kun lisäät peliin oman closing-prosenttisi. Nyt puhumme tekemiseen liittyvästä tavoitteesta, joka on helppo pilkkoa osiin kuukausille, viikoille ja päiville omaan viikkosuunnitelmaasi. Ole jälleen realistinen.

Sama toimii minkä tahansa muunkin tavoitteen kanssa. Mikäli tavoitteesi on esimerkiksi nostaa asiakastyytyväisyyttänne 50 prosentilla, listaat vain toimenpiteet, joilla se on saavutettavissa.

3. Suunnittele viikko aina etukäteen
Suunnittele seuraava viikkosi jo perjantaina tai viimeistään sunnuntaina. Älä jätä viikkosuunnitelman tekoa maanantaihin. Et koskaan ehdi tehdä kaikkea, vaan on hyvä päättää mitkä asiat ovat kyllin arvokkaita tehtäväksi. Kaikkiin kissanristiäisiin ei kannata osallistua. Jos yrität aloittaa viikkosuunnitelman tekemisen vasta maanantaina, sähköpostisi on jo jälleen täynnä uusia sähköposteja. Ole oman ajankäyttösi herra.

4. Keskity tehtäviin, joilla on suuret seuraukset
Keskivertoihminen käyttää suurimman osan ajastaan asioihin, joilla on vähäisiä seurauksia. Ajankäytön hallinnan ammattilainen keskittyy kuitenkin aina tehtäviin, joilla on suuret seuraukset. Kuten Brian Tracy osuvasti kiteyttää, arvon luonti ja myynnin generointi ovat näitä korkeiden seurauksien tehtäviä. Maailman eniten myydyn ajan hallinnan kirjan Eat That Frogin ydinviesti on, että ihminen yleensä välttelee niitä tehtäviä, jotka ovat hänelle psykologisesti vaikeimpia aloittaa. Ole poikkeuksellinen ja aloita aina näistä tehtävistä!

5. Jätä viikkosuunnitelmaan väljyyttä yllätyksille ja johtamiselle
Jätä viikkosuunnitelmaasi vähän väljyyttä, varsinkin jos työskentelet esimiestehtävissä. Parhaassa tapauksessa saat useimpina päivinä tehtyä jopa hieman enemmän kuin olet suunnitelmaasi kirjoittanut; esimerkiksi yhden asiakaskontaktin suunnitelemaasi enemmän. Jos jostain syystä (esim. yllätyksistä johtuen) et saa kaikkia tehtäviä hoidettua, päätä mitkä tehtävät siirrät seuraavan viikon viikkosuunnitelmaan. Varmista, ettet lykkää ensimmäisenä niitä tehtäviä, joilla olisi suurimmat seuraukset.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *