Onko meistä konfliktin aiheuttajaksi?

Omanarvontuntosi on määräävänä tekijänä siinä, miten paljon empatiaa, energiaa ja  positiivista itsekkyyttä osoitat. Mikäli se näkyy viestinnässä, niin voihan olla, että muut voivat tulkita sinut empaattiseksi tai riidankylväjäksi. Useimmiten tulkinta on tästä väliltä, eikä heti muuta muiden käyttäytymistä. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan – joten alitajuntaan on hyvinkin voinut jäädä kuva hyvin tai heikosti yhteistyötä ja osallisuutta viljelevästä kaverista – ja käytös muuttuu pikkuhiljaa.

Tilanneriippuvaiset tekijät, kuten esimerkiksi energiat, aiemmat kokemuset tms., eivät saa omanarvontuntoisella ihmisellä aikaan ajatuksia ja tunteita. Sellaisia tunteita, jotka viettäisivät sanattomuuteen tai asiattomiin tunteenpurkauksiin. Omien kokamustensa ja asenteensa saattelemana, tai kulttuurin tukemana, on helpompi korjata tilanteet. Hän on oppinut linjaamaan omat ajatukset, tunteet ja toiminnat siten, että motivaatio säilyy ja arvot korjaantuvat kun siihen on syy. Ei ole tarvetta olla aggressiivinen, kun ei koe olevansa uhattuna eikä ole tarvetta hyökätä tai paeta.

Konfliktit saattavat siis olla harvinaisia toisille yksilöille ja toiset voivat niitä helpostikin aiheuttaa. Tutkimusten on ollut vaikea erottaa mitään persoonallisuustekijöitä, jotka altistaisivat konflikteille, mutta tietyt profiilit saattavat niin tehdäkin. Uskon kuitenkin, että tilanteet ovat tässä erittäin merkityksellisiä. Olen ollut havaitsemassa, että kaksi narsistisen persoonallisuupiirteiden omaavaa henkilöä saattaa hyvinkin tulla toimeen keskenään, mutta tilanne, esimerkiksi konflikti, saattaa hyvinkin aiheuttaa vakavan, ylitsepääsemättömän kriisin heidän välilleen.

Sinusta saattaa olla konfliktin auheuttajaksi, mikäli

  • et etukäteen suunnittele ja kerro, mitä tulet tekemään
  • et osaa korjata konfiktitilanteita (konfliktit ovat usein olemassa, ennen kuin itse niitä havaitset)
  • et avaa käyttämiäsi käsitteitä ja käytä esimerkkejä
  • et osaa palautteen antoa ja ottoa ja muita luottamusta rakentavia tekijöitä.

Olen monesti sanonut, että yhdenvertaisuus, kannustus, anteeksianto ja kiitos riittävät elämänhallintaan tilanteissa, jossa tarvitaan viestintää.

Konflikteja tarvitaan, sillä hyvinkin menestyvässä yrityksessä ja organisaatiossa on vaarana lakaista tärkeitä konflikteja maton alle. Tulos peittää usein alleen piileviä konflikteja. Konfliktien kanssa sinne peittyvät liian usein myös luovan työn edellytykset. Kriittistä ajattelua voi vielä syntyä, mutta teoissa tulee vastaan viestinnän rajoitukset. Rajoitukset johtuvat usein kulttuurista tai johtamisesta. Yhteistyön tulokset hiipuvat kun kritiikkiä ei esiinny.

Älä siis katso konflikteja henkilöityneenä ilmiönä, joka tuhoaa hyvän tekemisen. Se on johtamisen ja kulttuurin sekä arvojen, motivaation ja asenteiden summa yhdessä tilannesidonnaisuuksien kanssa.

Konflikti on oikeastaan hyvä juttu.

Lue lisää Konfliktien hallinnasta sekä Kolmen Koon – menetelmästä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *