Voittava Johtaminen

Käyn tässä läpi asioita johtamisesta ja sen haasteista sekä siitä mitä voittava johtaminen on. Johtamisen näkökulmia kuvaavat hyvin englanninkieliset sanat Management tai Leadership. Näiden sanojen kautta voimme saada myös suomenkieliselle sanalle Johtaminen, oman syvemmän merkityksensä. Pelkistetysti voidaan sanoa, että management on enemmänkin asioiden, muodollisuuksien ja prosessien hallinnointia. Manageroinnista on vielä pitkä matka todelliseen syvempään johtajuuteen, mitä taas Leadership parhaimmillaan voi olla. Leader osallistuu aktiivisesti esimerkillään arjen toteuttamiseen ja usein ns. eturintamasta johtamiseen. Leader on todellinen ihmisten johtaja, motivaattori tai myös empaattinen kuuntelija. Leader mahdollistaa yrityksen ja sen henkilöstön ylittämään itsensä päivä toisensa jälkeen.

On kuitenkin syytä muistaa, että molempia taitoja tarvitaan hyvään johtajuuteen. Kaikilla ei myöskään ole hyvän Leaderin luontaisia ominaisuuksia, mutta silti asiat etenevät hyvin. Yritys ei myöskään toimi ilman vastuunottoa ikävästä byrokratiasta eikä pelkillä hurraa huudoilla. Olen toiminut n. 25 vuotta ihmisten tulosvastuullisena esimiehenä ja johtajana ja koen, että tuon haasteen ottaminen on erittäin vaikeaa. Valitettavan suuri osa johtajista ei edes ajattele tai sitten ymmärrä näiden asioiden eroja.

Itse olen myös epäonnistunut tuossa tehtävässä aina aika ajoin, mutta nyt ammattivalmentajana yritän saarnata näiden asioiden puolesta, koska näen ne erittäin merkityksellisenä johtamisen kehittämisessä. Ilman sydäntä ei ole myöskään palavaa johtajuutta. Vielä kerran korostan, että palava johtajuus ei tarvitse olla sirkustemppuja ja meuhkaamista, vaan vahvaa sitoutumista ja sitouttamista sekä tarvittaessa eturintamasta johtamista.

Hyvä johtaja asettaa ihmisen keskiöön. Voidakseen kunnioittaa kollegoitaan tai alaisiaan on johtajan itse hankittava toisten luottamus ja kunnioitus omalla tekemisellään. Tämä ei koske pelkästään johtajia vaan meitä jokaista arkisissa vuorovaikutustilanteissamme. Esimies motivoi tiimiään antamalla sille vastuuta, jolloin myös tiimin on vastattava huutoon. Tämä kehittää myös tiimin jäseniä omassa johtajuudessaan ja vastuunottokyvyssään. Puhutaan ns. alaistaidoista. Johtaja on sparraaja, mutta myös tiimien jäsenet ovat sparraajia toisilleen. Paljon onkin puhuttu myös ns. valmentavasta johtajuudesta, joka voidaan myös ymmärtää monella eri tavalla. Itse ammattimentorina näen valmentavan johtajuuden yksilön kohdalla erityisesti sparrauksena, haastamisena, tukemisena mutta ennen kaikkea mitattavien ja seurattavien tavoitteiden asettamisena.

Useilla huippuvalmentajilla on oma valmennus- ja johtamisfilosofiansa, jota he uskollisesti seuraavat. Muuntautumiskyky onkin välillä kyseenalaista. Tulos- tai ulos-ajattelusta on tullut urheiluvalmentajien arkipäivää ainakin ammattilaisurheilussa. Valmentajan tyylin kohdatessa valmennettavien vastaanottokyvyn, niin menestys on ovella.

Johtaminen on ollut viime vuosikymmenen murroksessa. Vanha komenna ja kontrolloi-toimintatapa ei ole enää tätä päivää siinä mielessä kun se aiemmin ymmärrettiin. Samalla myös ns. mikromanageeraus, jossa tartutaan pienempiinkin toisten tekemiin virheisiin ei vahvista ihmisten motivaatiota ja ei lisää heidän haluaan laittaa sydäntänsä peliin työnantajansa hyväksi.  Johtajat ja ihmiset yleensäkin ovat tulleet entistä itsetietoisemmiksi. Hyvä itsetuntemus on aivan avainkysymys hyvään johtajuuteen ja myös hyvään elämään. Jos hyvä itsetuntemus yhdistetään hyvään itsetuntoon, niin edellytykset hyvälle vuorovaikutukselle ja hyvälle johtajuudelle ovat olemassa. Usko omiin kykyihin, halu oppia uutta ja muutosvalmius ovat tulevaisuuden johtajan ainesosia.

Jokaisella johtajalla pitäisi olla oma sisäistetty johtamisfilosofia. Filosofia-sanan ei saa antaa häiritä, sillä kyse ei ole käytännössä sen kummemmasta kuin tavasta toimia vuorovaikutustilanteissa. Itse olen opetellut, välillä hapuillenkin, käyttämään kehittämääni ns. 3:n LK:n ajattelua. Linjaa-luota-luotsaa ja korjaa-kiitä sekä kannusta. Tuosta mallista on olemassa jo esittely video. Jätä yhteystietosi, niin saat jatkossakin uutiskirjeen liittyen liiketoimintasi kehittämiseen.

Puhutaan myös visionäärisistä johtajista ja johtamisesta. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa ja käytännössä mahdotonta myös ilman hyvää onnea. Historian ymmärtäminen ja innovatiivinen ajattelukyky voi kuitenkin luoda selvää ennustettavuutta tulevaisuuteen. Korvien ja silmien auki pitäminen on ehdoton edellytys arvioitaessa tulevia trendejä ja merkkejä siitä mihin yhteiskunta kehittyy ja miten se tulisi huomioida omassa ja yrityksen tekemisessä.

Miten sitten itse parhaiten ruokit omaa tulevaa menestystäsi. Carpe Diem – tartu hetkeen on vanha latinankielinen viisaus ja sen takana on paljon ajattelua. Silloin kun tapahtuu positiivisia asioita, niin nauti niistä, kiitä niitä, jotka sen mahdollistivat ja ammenna siitä hetkestä uutta janoa kokea sama uudelleen. Kerran saavutettu on paljon helpompi saavuttaa tulevaisuudessakin.

Olin Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja v. 1995, kun voitimme ensimmäisen historiallisen jääkiekon maailmanmestaruuden. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että en osannut silloin ottaa siitä hetkestä kaikkea irti, koska vastuuntuntoisena huolehdin ennemminkin siitä, että asiat noiden juhlien ja tapahtumien ympärillä onnistuisivat ja skandaaleilta tai muilta hölmöilyiltä vältyttäisiin. Kuten hyvin tiedämme toisinkin on myöhemmin tapahtunut – Unohdin siis itseni.

Hyvä johtaja tai hyvä työntekijä huolehtii myös omasta hyvinvoinnistaan. Jos mieli ja kroppa eivät ole kunnossa, niin tulosten odottaminen on turhaa. Kun janoat menestystä niin sen on tapana tulla luoksesi.

Voittajakin tarvitsee sparraajan. Jos haluat menestyä, niin ota yhteyttä ja katsotaan sinulle ja yrityksellesi paras etenemistapa kohti uusia voittoja.

Tilaa uutiskirjeemme – saat ajatuksia herättäviä artikkeleita ja videoita liiketoimintasi kehittämiseen liittyen.

Toivotan sinulle menestystä Leadershipin ja Managementin saralla. Ota käyttöön 3LK menetelmä.

Jukka-Pekka Vuorinen
Valmentaja, Mentor,
PJ Team Oy

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *